Ga naar hoofdinhoud
MasterSprint.nl - de website voor alles wat met Masterszwemmen te maken heeft.
© Kees-Jan van Overbeeke photography@kjvo.nl www.kjvo.nl

ONMK korte baan 2017 in Maastricht: polonaise en recordregen

De ONMK korte baan 2017 die in het gastvrije Maastricht werden gehouden kan met recht een sportief zwemfeest worden genoemd waarbij vele records zijn gezwommen. Het Geusseltbad leende zich hier bij uitstek voor!
Voor het eerst in de geschiedenis van de ONMK hebben twee verenigingen, MZ&PC en RZ Roermond, de handen ineen geslagen en in goede samenwerking de organisatie opgepakt.
Een voorproefje op het carnaval over enkele weken in Mestreech werd gegeven tijdens de estafettenummers. De muziekkeuze leverde de bijbehorende polonaises op langs het bad en achter de startblokken.
Het Bourgondische Mastersbuffet op zaterdagavond werd opgeluisterd door een ‘motivational speech’ door Karlyn Pipes uit Hawaï, die vele Wereld Masters Records op haar naam heeft staan.
Het snelle zwembad, de goed lopende organisatie die voor de juiste sfeer wist te zorgen en de gemotiveerde zwemmers hebben een groot aantal verbeterde records opgeleverd:

Wereld Masters Records:

Zeven Wereld Masters Records zijn er verbroken. Maar liefst vijf hiervan zijn door Karlyn Pipes (USA) gezwommen in de leeftijdscategorie D55+: 100m vrije slag, 100m rugslag, 200m rugslag, 100m vlinderslag en 100m wisselslag.

Karlyn Pipes (USA)

De Antwerpse Zwemclub Scaldis heeft met haar gemengde estafetteploeg in de respectabele leeftijdsgroep 320+ de WMR’s aangescherpt op twee estafettenummers: 4x200m vrij en 4x100m wisselslag. De estafetteploeg die dit op haar naam heeft gezet bestaat uit Joseph Meyten, Agnes van Obberghen-Pieters, Jozef van Roy en Elianne Pellis.

Antwerpse Zwemclub Scaldis

Europese Masters Records:

In totaal zijn er tien EMR’s gezwommen.
Ook hier liet diezelfde estafetteploeg van de Antwerpse Zwemclub Scaldis weer van zich horen door ook op de 4x100m vrije slag een EMR te zwemmen (naast de 4x 200m vrije slag en de 4x100m wisselslag).
Op de 4x100m wisselslag estafette hebben zowel een heren- als een damesploeg van PSV een EMR gezwommen. Bij de heren, Brend Breve, Hans Wijsman, Fred Ketting en Joop Ariens, was dit in de categorie H240+. De dames van PSV, Gudule van der Meer, Trudy Ketting, Liselotte Joling en Corrie Verhoeven, deden dit in de categorie D200+.

PSV – Joop Ariens, Fred Ketting, Brend Breve en Hans Wijsman
PSV – Liselotte Joling, Corrie Verhoeven, Trudy Ketting en Gudule van der Meer

Conny Boer-Buys (ZVVS) zwom in de D65+ op drie nummers een EMR, alle drie op de lange afstanden: 400m, 800m en 1500m vrije slag.
In dezelfde leeftijdscategorie (65+) hebben Christien Nieuwenhuis (SWOL 1894) en Robert Weyhenke (Upstream Amsterdam) de EMR aangescherpt. Christien deed dat op de 50m vlinderslag en Robert op de 200m rugslag.

Conny Boer-Buys (ZVVS)
Christien Nieuwenhuis (SWOL 1894)

Voor de WMR en EMR-zwemmers werd een speciale ‘recordholders-shirt’ beschikbaar gesteld door de organisatie.

Nederlandse Masters Records:

Er werden 74 individuele en 21 estafette NMR’s gezwommen. Een aantal uitspringende prestaties: naast het EMR op de 50m vlinderslag verbrak Christien Nieuwenhuis van SWOL 1894 maar liefst 5 individuele Nederlandse Masters Records in de categorie 65+ (50- en 100m vlinderslag, 100- en 200m wisselslag en 100m rugslag). Concurrentie in deze categorie kwam van Conny Boer-Buys van ZVVS die naast een EMR en NMR op de 400m, 800m- en 1500m vrije slag ook nog een NMR op de 50m rugslag neerzette. Vier Nederlandse Masters Records waren er ook voor Delia Badoux van WVZ in de categorie dames 35+ (100m rugslag, 100m vlinderslag, 100- en 200m wisselslag).
PSV voerden de boventoon bij de estafettes met 8 Nederlandse Masters Records. Vier in de categorie 200+ in een wisselend team met de dames Katja de Beer, Gudule van der Meer, Corrie Verhoeven, Liselotte Joling, Carla Hensen, Patty Verhagen, Jolanda van Gendt en Trudy Ketting. De andere 4 werden verbroken met een wisselend herenteam in de categorie 240+ met Brend Brevé, Hans Wijsman, Joop Ariaens, Fred Ketting en Rob Hemesath. Het gouden herenteam Erik Simons, Hugo Bregman, Egbert Stolk en Nol van Thull van Albion d’ELFT (SG) zwommen 5 Nederlandse Masters records uit de boeken (4x50m vrijeslag, 4x100m vrije slag, 4x200m vrije slag, 4x50m wisselslag én 4x100m wisselslag estafette).

Overige Nationale Masters Records zijn aangescherpt voor de landen Belgie (25), Tjechië (4), Spanje (1), Litouwen (23), Luxemburg (23), Noorwegen (7), Rusland (2). Een Wereld Record Gehandicapten in de klasse S9 werd uit de boeken gezwommen door Thijs van den End die in de categorie 20+ uitkwam op de 200m rugslag. Op de 50m rugslag en 200m vlinderslag verscherpte hij ook het Nederlands record gehandicapten in de klasse S9.

Meervoudige Medaillewinnaars
Vele medailles zijn uitgereikt. Bijzondere vermelding hierbij is Egbert Stolk (Albion d’ELFT) die met maar liefst 15 gouden medailles is thuisgekomen. Zijn clubgenoten, Hugo Bregman, Erik Simons en Nol van Thull volgen hem in de meeste behaalde medailles op individueel niveau (respectievelijk in totaal 14, 12 en 12 medailles).
Op clubniveau heeft PSV de meeste medailles behaald, namelijk 100 medailles (55 goud, 29 zilver en 16 brons).

Alle uitslagen (pdf, lxf), verbeterde records en medaille statistieken zijn te vinden op via onze ONMK2017 pagina.

En natuurlijk bedanken wij de vele officials die dit zwemfeest weer mogelijk maakten.
Back To Top