Skip to content
MasterSprint.nl - de website voor alles wat met Masterszwemmen te maken heeft.

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 januari 2019 vinden de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan, plaats in Zwolle in zwem

bad ‘De Vrolijkheid (adres: Ossenkamp 7, 8024 AG Zwolle).
Deze kampioenschappen zijn door de KNZB toegewezen aan zwemvereniging SWOL 1894 om te organiseren, in samenwerking met de Taakgroep Master

s Zwemmen van de KNZB. Deze editie van de ONMK is één van de grote sportieve evenementen georganiseerd door SWOL 1894 in het jaar waarin ze haar 125-jarig jubileum viert.

Ruim 1000 Masters vanuit 178 verenigingen uit heel Nederland worden bij de ONMK verwacht. Daarvan zullen ook deelnemers vanuit 40 buitenlandse verenigingen uit het deelnemen. In vier dagen tijd zullen 3975 starts te zien zijn. Van die starts zullen er 519 estafetteploegen op het startblok verschijnen.
Het motto van de Masters ‘fitness, friendship and understanding’ is kenmerkend voor de ONMK’s: er wordt op sportieve wijze gestreden om als beste zwemmer in zijn of haar leeftijdscategorie gekroond te kunnen worden. Daarbij zullen vele Nederlandse, Europese en Wereld Mastersrecords sneuvelen.

Paar wetenswaardigheden

• Meest populaire afstand (=meest aantal starts) is de 50 vrij, hieraan nemen 488 zwemmers aan deel (232 heren en 175 dames).
• Oudste deelnemer is Marianne Maandonks, zij is 93 jaar en zwemt in de leeftijdscategorie 90+ op vrijdagmiddag 2 keer.
• De jongste deelnemer is Amber van der Kraats (van VZC), ze zwemt dit jaar in de 20+ (23 december wordt ze 20 jaar). Zij zwemt op vrijdagmiddag, zater

dagochtend en –middag.
• Er kunnen tijdens de ONMK in Zwolle o.b.v. de inschrijftijden 259 Nederlandse Masters Records (NMR) gezwommen worden, waarvan 10 x een Europees (EMR) of Wereld (WMR).
• De PSV Dames 280+ hebben plannen om een WMR te zwemmen op de 4×200 vrij, 4×100 vrij en 4×50 vrij. Daarnaast kan deze ploeg ook EMR’s zwemmen op 4×100 wissel en 4×50 vrij. De PSV Dames 200+ kunnen eveneens goede zaken doen op de 4×50 wissel en 4×100 wissel. De H100+ van Feijenoord Albion Zwemclub gaan een poging doen een de EMR/WMR aan te vallen. Hugo Bregman H60+ zal dit individueel proberen op de 50m vlinderslag en 200m wisselslag.

Links

Mastersprint ONMK pagina – voor nieuws, uitslagen en bestanden.
Live Timing website – voor actuele uitslagen.
KNZB website –officiële kampioenschapspagina.

Algemeen:

Wat is Masterszwemmen?

Deze flexibele tak van het zwemmen maakt het mogelijk voor iedereen om mee te doen. Het is een officiële afdeling binnen de KNZB en de wedstrijden worden ook volgens de regels van de FINA gezwommen, maar voor de meeste wedstrijden gelden geen limieten en hieraan kan iedereen meedoen. Er wordt in leeftijdscategorieën van 5 jaar tegen elkaar gestreden, bijvoorbeeld 20-24 jaar, 25-29 jaar, maar zelfs tot 90+. Er worden jaarlijks diverse wedstrijden georganiseerd in binnen en buitenland. Naast de regionale wedstrijden is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Nederlandse Masters Kampioenschappen of zelfs een EMK of WMK zwemmen. De afstanden die gezwommen worden variëren van de korte sprint afstanden zoals 25 en 50m tot maar liefst 400, 800 of 1500m. Er is voor elke zwemmer een passend programma.

Over de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen

Jaarlijks worden er twee Nederlandse Masters Kampioenschappen georganiseerd. In januari op de korte baan (25m bad) en in mei op de lange baan (50m). De organisatie is in handen van de KNZB, de Taakgroep Masters en een lokale vereniging

 

Back To Top