Ga naar hoofdinhoud
MasterSprint.nl - de website voor alles wat met Masterszwemmen te maken heeft.

Van 26 augustus tot en met 9 september werd in Slovenië het EK Masters gehouden. Voor het eerst was dit voor alle disciplines bij elkaar, hoewel niet tegelijkertijd en verspreid over 3 locaties.

Het toernooi startte met waterpolo in Kranj, waar 66 teams in verschillende categoriën deelnamen. Hier wist een herenteam oud-internationals van HZC de Robben Europees Masterskampioen te worden in de categorie 60+.

Verderop in de eerste week startte ook het schoonspringtoernooi.  Het aantal deelnemers was met 80 niet groot. Veel Mastersspringers kozen voor een ander internationaal toernooi, omdat de faciliteiten in Jenesice matig waren. Er deed slechts 1 Nederlander mee, Yadollah Bashtbavi, die op 3 onderdelden goud won (1m, 3m, platform).

In de tweede week werd er gezwommen en kwamen ook de synchroonzwemmers aan de beurt.

Bij het synchroonzwemmen waren er verschillende successen. Bij het onderdeel solo wist Edith Otten zilver te behalen in de categorie 60-69. Bij de duetten wonnen Ellen Hoogenes en Helma van de Kleij van DSZ goud. Daarnaast was er nog zilver voor Sabrina en Wendy IJsenbout van ZPC Amersfoort (40-49) en Puck Verhoef en Marjolein Wiegerink van PFC Rheden (30-39). Bij de teams behaalden ZPC Amersfoort zilver en PSV brons in de categorie 35-49. Voor de eerste maal waren er op de EMK ook mixed duetten. Hierbij wisten Fokko de Gans en Natasja van Schuppen van Swol 1894 goud te winnen in de categorie 40-49.

Bij het zwemmen werd gezwommen in het 50m buitenbad van Kranj en werden in totaal 22 gouden, 24 zilveren en 20 bronzen medailles gewonnen, waarmee Nederland goed mee deed met een 5e plaats in de medaillespiegel.

Individuele medailles en titels waren er voor: Ineke Weekers (4G, 1B), Hugo Bregman (4G), Lottie Geurts (2G, 3Z), Atie Pijtak-Radersma (2G, 1Z, 2B), Conny Boer-Buijs (2G, 2Z), Inge Arts (2G, 2B), Martin de Wildt (1G, 1Z), Marjan Remmits (1G, 2Z), Johan Remmits (1G, 3Z, 1B), Karin Stein (1G, 1Z), Martijn Giezen (1B), Delia Badoux (3B), Rob Hanou (2Z, 2B), Erwin Buist (1B), Antwan van Engen (1B), Roos van Esch (1Z), Corrie Verhoeven (3Z, 2B), Doede Lewis (1B), Annette Wijnja (1Z ), Lidia van Bon (1B), Larissa Brak (3Z).

Hierbij zwom Ineke Weekers 2 maal een Europees Masters Record, op de 400m en 800m vrije slag, en deed Hugo Bregman dat op de 200m wissel. Beide zwemmers waren dit toernooi van grote klasse.

Daarnaast werden er nog 13 individuele Nederlandse Masters Records verbeterd door Corrie Verhoeven (3x), Rob Hanou (3x), Ineke Weekers (2x) en Larissa Brak, Hugo Bregman, Inge Arts, Martin de Wildt en Delia Badoux.

Op de estafettes won ZV Hoogland Brons en ZPC Amersfoort 2 maal Goud, 1 Zilver en 1 Brons, waarbij de dames van ZPC Amersfoort [Marije Jansen (v1985), Larissa Brak (v1988), Lidia van Bon (v1970), Atie Pijtak-Radersma (v1956) ] dat op de 4×50 wisselslag deden in een NMR.

Het toernooi werd afgesloten met het open water zwemmen en ook hier deden de Nederlanders mee voor de prijzen.

Ineke Weekers wist op zowel de 3km als de 5km in totaal 2 titels en 2 Gouden medailles aan haar zwembadoogst toe te voegen. Lange afstand specialiste Irene van der Laan was de beste op de 5km. Verder waren er 4 zilveren medailles voor achtereenvolgens Conny Boer-Buijs, Irene van der Laan, Marijke van Hoek en Geza Kaltenecker. En een bronzen plak voor Karin Stein.

Volgend jaar augustus vindt de WMK plaats in Zuid-Korea en over 2 jaar is de volgende EMK in Hongarije met medio mei het zwemmen in Budapest en een maand later het open water zwemmen in het Ballatonmeer.

Back To Top